torsdag 13 december 2007

1 000:-? Är det mycket eller lite pengar?

1 000:- är väl ändå inte så himla mycket pengar? Eller är det det?

1 000:- är faktiskt två stycken 500-kronorssedlar. Men det vet ju vem som helst att 500 spänn inte är särskilt mycket pengar. Eller?

500:- är det ju ändå ingen större konst att göra av med. Man kanske inte gör av med en femhundring varje gång man öppnar dörren till mataffären, men nästan varje gång. Likadant med klädaffären.

1 000:- är så mycket som tio stycken 100-kronorssedlar och där kan vi ju i alla fall konstatera att man faktiskt inte får så väldigt mycket för 100:-. Två månadstidningar. Två kilo köttfärs. Några liter bensin.

1 000:- är ju dessutom ett tusen enkronor. Det blir ju faktiskt en avsevärd hög med pengar om vi lägger det i en hög eller i en skål. Många bäckar små gör ju faktiskt skillnad i längden. Visst kan man väl tycka att en krona inte är särskilt mycket pengar, för det är det ju inte. MEN varje krona som vi inte gör av med är ju ändå en krona som vi har kvar, i stället för att bränna den.

Oavsett om man kan spara 1 000:- i veckan, månaden eller om året så är ju faktiskt 1 000:- ändå 1 000:-. För de allra flesta av oss är nog ändå 1 000:- så pass mycket pengar, att vi skulle tveka länge innan vi slängde 1 000:- i soptunnan. Vi skulle inte heller ge bort 1 000:- till vem som helst som passerade förbi oss på gatan. Vad skulle du göra om du hade 1 000:- över?

1 000:- är ändå en relativt stor summa pengar. Om man kan spara 1 000:- per månad, så är det 12 000:- på ett år, även utan avkastning. Och när vi pratar om summor över 10 000:- så tycker nog ändå de flesta att det är hyfsat mycket pengar.

Att ändra sitt beteende och tänka i nya banor, är ingen lätt sak. Vanans makt är trots allt mycket stor. Dessutom ska man gärna våga ta en viss risk med sitt sparande och sina placeringar för att få chans till god avkastning. Det gäller dock att inte glömma bort det livsnödvändiga buffertsparandet. Ju större utgifter man har, desto större buffert bör man skrapa ihop för att kunna känna sig trygg, även i perioder av svackor i inkomsterna.

Jag sitter just nu i valet och kvalet om huruvida jag ska våga ge mig in på börsen "på riktigt". Jag har idag ett fondsparande, men känner att det kanske skulle kunna vara lite spännande att hänga med i börsutvecklingen och själv ta ställning till vad som kan vara nästa lilla investering. Man måste våga "riska" lite grann, men jag har också en del mentala spärrar efter att ha blivit lite "bränd" av börsen tidigare.

Det ska bli spännande att se vad detta kan ge för något. Det gäller väl bara att lära sig lite om börsen, så ger sig väl det mesta så småningom.

Inga kommentarer: