fredag 6 mars 2009

De där 10%...

Jag har denna månad gjort ett seriöst försök på att spara de där 10% av nettoinkomsten som det pratas om lite här och där. Kanske har vi tagit i lite för mycket, kanske kan det gå. Det känns iofs som om just mars är lite fel månad för att lyckas helhjärtat. Vi går båda två till tandläkaren och vad det går på är svårt att uppskatta i förväg tyvärr. Sedan verkar hela bekantskapskretsen vara född i mars, så det blir en del presenter också (går visserligen att hålla låg kostnad och det går att förutse). Än så länge har vi inte rört de där pengarna.

Mars blir också en dyr månad pga sjuka barn och sjuka föräldrar vilket, förutom inkomstbortfall, också genererar extra utgifter för läkarbesök och mediciner.

Dessutom har vi sparat undan de pengar som kommit från Försäkringskassan under februari. Vi förväntade oss en "dålig" månad i februari, eftersom man aldrig riktigt vet när pengarna från FK trillar in och det gick bra att leva ändå :-) så där sparade vi ett antal sköna tusenlappar som i stor utsträckning fyller på de sparade pengar som gick åt under framför allt december.

Denna månad införde vi också en ny strategi för huskostnaderna. Huset får kosta ett antal kronor varje månad. Det som blir över när huskostnaderna är betalda (räntor, amortering och drift) sätts direkt in som en extra amortering. Nu första gången blev det en extra amortering på huset, men det är mycket möjligt att vi styr om till att amortera extra på billånet i stället eftersom det har högre ränta.

Kanske blir det inte att vi sparar exakt de där 10%, men vi har i alla fall gjort ett seriöst försök. Det är hur som helst en början på att byta riktning i vår ekonomi och det tycker i alla fall jag känns väldigt bra. Förra gången det var låg ränta, så överlevde vi på den i kombination med ingen amortering. Den här gången hoppas vi kunna behålla jobben och därmed utnyttja den låga räntan till att öka amorteringstakten och sparandet för att sitta i en ok sits även om vi skulle få en inkomstsänkning.

Inga kommentarer: