lördag 14 mars 2009

Höga löner och bonusar

Jag hade egentligen inte tänkt kommentera detta, men igår (var det väl?!) backade SEB och deras högsta chefer får inte sina miljonlöneförhöjningar. Idag sitter AMF Pension och drar tillbaka bonusutbetalningen till sina chefer.

Detta gör båda dessa företag för att tidningarna skriver om det och allmänheten reagerar. Jag kan bara undra en sak: det här är människor med kunskap och förmåga att driva stora företag och som i alla fall jag förväntar mig har en viss kompetens som gör att det är värt att betala miljoner och åter miljoner i lön och bonus åt dem. Men en stor kompetensbrist verkar vara gemensamt för alla dessa stora höga ledare. De verkar inte själva kunna se vilken konsekvens deras beteende kan generera. De fattar verkligen inte hur mycket det sticker i ögonen att säga upp folk och höja lönen med miljoner, eller betala ut åtskilliga miljoner i bonus samtidigt som man gör ett återtagande från folks pensionskapital.

Att backa när man får uppmärksamhet är en sak, men nästa gång kanske de kan komma på det själva genom att tänka ett steg längre...

Inga kommentarer: