fredag 23 januari 2009

Tankar om sparande och framtiden

Det är roligt att läsa bloggar, artiklar och böcker som handlar om hur man kan bli rik. Det ger mycket inspiration och startar många tankeprocesser i huvudet. Det ploppar upp en massa frågor och funderingar, som inte alltid är så lätta att svara på. Många kanske det inte ens finns ett färdigt svar på.

Drömmar har ju alla människor. En av mina har varit att äga ett eget hus. Sedan går det naturligtvis alltid att diskutera vem som äger huset när det är hyfsat välbelånat, men det är en annan diskussion. Huset är en dröm som är förverkligad till stor del.

Problemet är att det finns mer att renovera. Tyvärr pratar vi ju inte lättare underhåll, utan regelrätt ombyggnad. Detta fanns med i kalkylen från början, men det kan stundtals ändå kännas ganska tråkigt och besvärligt att behöva kosta på, både i rena pengar och med mycket arbete.

Om vi hade köpt ett färdigrenoverat eller nybyggt hus när vi köpte, hade vi fått betala minst 1 000 000 kronor mer än vi gjorde. Den summan kommer vi inte upp i ens när vi är färdigrenoverade. Helt sjuka summor egentligen.

Att spara 10% av nettoinkomsten, låter så självklart när jag läser det. När jag ska applicera det på min egen ekonomi, så känns det en aning mer svårgenomfört. Nej, jag sade inte omöjligt, men när man har skapat sig ett liv och en ekonomi som är på ett visst sätt, så går det inte i en handvändning att vända på skutan.

Det finns bara så många saker som ska dela på de där pengarna som kommer in på kontot varje månad. Det är naturligtvis nödvändiga saker likväl som såna saker som man bara önskar sig och vill ha. Nu pratar vi inte nödvändigtvis om fysiska prylar att ställa som hyllvärmare i någon bokhylla, utan det kan lika gärna vara en resa till Thailand, en helg på spa eller ett besök på ett museum.

Jag leker därför i tankarna med att sätta upp några sparmål.

  • Fyll på 10 000-kronorskontot
  • Buffertkonto 100 000
  • Amortera på billånet
  • Betala av den fåniga räntefria avbetalningen
  • Spara 10% av nettoinkomsten
Det finns ingen rangordning i ovanstående lista. Intressant skulle kanske också vara att sätta siffror på hur långt vi har kommit mot de olika målen.

  • 10 000-kronorskontot innehåller i dagsläget endast 100-lappar
  • Buffertkontot är ganska odefinierat hos oss, men låt oss säga att det finns någonstans mellan 50-80 000 kronor här
  • Billånet amorteras enligt plan, men vi har länge tänkt öka takten. Tyvärr har det inte blivit av än och det borde återstå ungefär 2,5 år om vi fortsätter i samma takt.
  • Den räntefria avbetalningen som vi tog, betalar vi mer på än planen (12 månader) och det kommer vi att fortsätta med tills den är borta. Alla beslut är inte alltid kloka. 25:- per månad är aviavgiften.
  • Ja, några 10% av inkomsten sparar vi inte till oss själva för att bli rika. Vi är bara ostrukturerade i vårt sparande och för det mesta sparar vi en månad och plockar ut nästa.
Bättre ekonomisk struktur och uppföljning för 2009 borde vara det första och självklaraste målet. Då tror jag att det blir lättare att uppnå de andra.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!

Det där med AVI-avgifter är ett jävla otyg. Undersök om inte avi-avgiften försvinner om du istället börjar använda e-fakturor kopplade till din bank istället. Själv har jag hittils kapat ca 100:- varje månad på så vis. Om företaget har som policy att inte ta bort avgiften vid e-fakturor, ring dom och var besvärlig. :-)

/ A

Per Penning sa...

Känner igen det där - stoppa undan och plocka ut. :(