lördag 27 december 2008

2009 - Ett helt nytt år på G

Efter ett år av berg- och dalbaneåkande i privatekonomin, så ligger det ändå ett helt blankt 2009 framför oss. Visst måste vi, precis som alla andra år, ta med oss historiken från föregående år med oss in i det nya med allt vad det kan innebära. Det känns väl ändå ganska spännande att så småningom kunna summera 2009 och se vad detta år förde med sig för din och min plånbok och för Sverige och hela världen.

För egen del så känns det i dagsläget som om det ändå kan bli ett hyfsat år. Vissa förutsättningar krävs för all del för detta. En förutsättning för ett gott 2009 är att vi båda får behålla våra jobb. Om vi lyckas med det, så kan vi öka amorteringar och sparande och på så sätt fortsätta att bygga grunden till det vi i vanliga fall kallar framtiden.

Vi har fortfarande ett hus som kräver sitt underhåll och därmed sina utgifter. Kanske lugnar vi oss lite under 2009 och försöker att bara utföra mindre renoveringar och spara t ex badrum och tvättstuga till ett annat år. Med rätt spartaktik hinner vi ju spara ihop lite pengar, amortera på befintliga lån och slipper kanske låna ännu mer pengar.

Bilen, den ena, kommer antagligen att kräva lite större mängd reparationspengar under 2009, eller så sjunger den så på sista versen att den faktiskt behöver ersättas. Det ena är naturligtvis dyrare än det andra och vilket det blir lär vi få reda på senare i år.

Sedan var det ju det där med semester. Vi brukar ju kunna komma undan ganska billigt, men just nu hägrar en resa till varmare breddgrader. Frågan är bara om vi hinner spara ihop till en resa till typ Grekland innan det är dags att betala den. Detta kräver också sina mogna överväganden. Jag lånar inte till någon resa och om vi verkligen vill så borde det inte vara några stora problem att spara ihop till detta. Hur det blir, återstår såklart också att se ;-)

Det här var väl en snabb sammanfattning om vad 2009 innebär i större utgiftsposter som familjen Krona drömmer om, funderar kring eller helt enkelt måste genomföra.

Inga kommentarer: