måndag 27 april 2009

Nu är det buffertsparande som står på agendan

På andra bloggar har det ju varit en del prat om buffert på sista tiden och jag brukar ganska ofta fundera över det här med buffert.

Hur stor buffert behövs? Vad ska den där bufferten användas till? Osv...

Vi har ju vårat 10 000-kronorskonto. Målet med det kontot är att det ska finnas just 10 000 kronor där. 10 000 kronor som kan användas om en maskin går sönder, eller att bilen helt plötsligt pajar, eller att Försäkringskassan blir sen med utbetalningarna och inga andra pengar finns. Ja, ni förstår säkert. Jag brukar ibland också benämna den med snabbufferten.

Sedan var det ju den där andra bufferten då. Den där bufferten som ska "rädda oss" under en övergångsperiod när vi blir arbetslösa eller sjukskrivna, eller någon annan lite större kris. Här är jag lite mer osäker på beloppet, men just nu känns "ju större desto bättre" som ett ganska bra mål. Den borde åtminstone inte vara mindre än 100 000 kronor. I vårt fall då förstås. Så därför gnetar vi på med vårat buffertsparande. Ambitionen just nu är att 10% av nettoinkomsten ska sättas undan dit varje månad.

Vi är en bra bit på väg mot 100 000 och vad gäller dessa pengar så är det räntesparande som gäller, just nu i alla fall. Om någon har något tips om alternativt buffertsparande, så tar jag tacksamt emot tips om detta.

tisdag 21 april 2009

Så kom den äntligen då...

den där räntesänkningen som vi alla har väntat på sedan senaste räntesänkningen :-)

Den här gången följer Nordea med hela vägen på den rörliga räntan, som därför landar på 2,25%. 3-månadersräntan hamnar på 1,84%. Det är läge att lägga sig på 3-månaders nu va?

torsdag 16 april 2009

Stiltje

Här händer det inte mycket, som ni har märkt. Det har varit lika tyst och stilla i plånboken som på bloggen. Efter att ha offrat en helkväll (minst) på att sitta och intyga mina uppgifter på heder och samvete på Försäkringskassans sajt (samtidigt som jag svurit över hur dålig den är ur användarsynpunkt) så börjar nu pengarna trilla in på kontot. Det är trevligt med ett saldo större än noll. Nu är det bara att ta nya tag och se till att det blir några sparade kronor också och inte bara spenderbrallorna på.