söndag 26 oktober 2008

Onödiga påminnelseavgifter

Insåg igår att jag hade två räkningar som borde ha betalats kring mitten av oktober och som förmodligen kommer att generera två mycket onödiga påminnelseavgifter à 50:-. Jag avskyr företag som skickar räkningar efter det att man betalat räkningarna och som sedan förfaller till betalning inom 10-12 dagar. Ja, jag vet att problemet och felet är helt och hållet mitt, men det är ju lika surt varje gång i alla fall. Detta fenomen brukar drabba oss någon eller ett par gånger per år. Denna gång är det skolfotona som är orsaken...

torsdag 23 oktober 2008

Riksbanken sänkte idag, Nordea på måndag

Idag sänkte, som bekant, Riksbanken räntan med 0,5%-enheter. Nordea följer efter, i alla fall en bit på vägen. Den rörliga räntan sänker de med endast 0,25%-enheter. För mig som naturligtvis inte förstår komplexiteten i hela den här bankräntehistorien, så tycker jag att det är riktigt snålt. Från 3-månadersräntan till 5-årsräntan sänker de med 0,5%-enheter. Detta leder till att den lägsta räntan idag går att finna på 2- och 3-årsräntan med 5,19%. Därefter följer 4-årsräntan och 5-årsräntan. Dyrast är 1-årsräntan.

Det ska bli intressant att se hur övriga banker gör...

onsdag 15 oktober 2008

Räntesänkning :-)

Enligt uppgifter i tidningar och från Nordeas hemsida, så sänker de den rörliga räntan med 0,5 procentenheter imorgon. Därmed rör sig räntan under 6% igen och som innehavare av relativt stora lån så känns det naturligtvis jättebra och då talar jag bara ur "min-egen-plånboks"-perspektivet.

måndag 13 oktober 2008

Dyrare huslån

Det kommer kanske inte som någon chock för de flesta att boräntorna har ökat, inte för oss heller. Räntekostnaden för våra huslån har gått upp med ca 1 800:- per månad sedan i januari. Skulden för dessa lån har under samma period minskat med dryga 10 000:-. Tilläggas kan att en del av kostnadsökningen beror på att bindningstiden har gått ut för ett lån som hade drygt 3% i ränta och att den räntan nu ligger rörlig. Kostnaden är också utan skatteavdrag.

Vi har ytterligare ett huslån som inte är medräknat ovan, som kommer av renoveringen. Det är en bokredit, där man endast betalar för det som utnyttjats. Räntan på den är rörlig och uppgår i dagsläget till ca 1 000:- per månad.

Det kanske är dags att fundera ytterligare på att genomföra den där jämkningen som jag pratade om i början på året och som bara är en i raden av saker som jag borde ha gjort något åt för länge sedan.

Bättre uppföljning

Jag måste bli bättre på uppföljning. Jag plitar ofta ner siffrorna, men kommer inte riktigt i mål. Tänk om jag egentligen lever över mina tillgångar? Tänk om jag har lika dålig koll som familjerna i Lyxfällan? Jag kanske bara har inbillat mig att det går ihop och att jag har bra koll. Egentligen kanske skulderna ökar mer än renoveringen och sparkapitalet kanske minskar och minskar???

OK, nu är det ju verkligen så att sparkapitalet minskar, men det har ju andra orsaker än att jag håller på och bränner pengarna på fel saker.

Jag kanske skulle göra en budgettavla och se vart pengarna verkligen tar vägen ;-)

Rusar till banken och hämtar ut en massa tusenlappar för att kunna göra det visuellt...

Koll?

Ju mer koll jag får på vår ekonomi, desto mindre koll tycker jag att jag har. Dessutom upplever jag mer och mer att vi har dålig ekonomi. Inte dålig som i att vi inte går runt, att inkomsterna inte täcker utgifterna, utan mer dålig som i feldisponerad. Dessutom känns varje förändring som att försöka vända en Silja Line-färja på en tioöring. Vi har ju den ekonomi som vi har idag. Vi vet på ett ungefär vad det är som vi vill ha och vad som är viktigt för oss att behålla. Det som känns bökigt, är ju _hur_ man ska göra för att vända den där gigantiska färjan snabbt.

Om vi helt plötsligt får minskad inkomst (t ex på grund av arbetslöshet eller sjukdom) så vet vi på ett ungefär hur vi ska göra. Det är ju bara att klippa allt som verkligen inte är nödvändigt så fort som möjligt för att snabbt strama åt utgifterna.

Situationen vi sitter i just nu är mer att få till de rätta prioriteringarna. Det känns mycket som om vi gör olika saker pga gammal vana. Sedan kommer det in saker som vi kanske hellre skulle vilja göra/ha och då är pengarna redan slut. Det känns som om det har blivit lite för mycket föra över pengar till sparkontot för att senare i månaden föra tillbaks dem igen. Visst, det funkar ju också, men då känns det ju meningslöst att spara undan pengarna till att börja med.

Jag vet bara inte i vilken ände vi ska börja. Det är ju inte så att vi står i ruta ett direkt, utan nu har vi ju det bagage vi har och står mer i ruta 5467 eller nåt och utgångsläget är inte från noll utan från nu.

Jag känner ett behov av förändring, men vet bara inte hur...

fredag 10 oktober 2008

Nytt taxeringsvärde

I dessa tider känns det tryggt att veta att kåkens taxeringsvärde är 2,4 miljoner och antagligen ännu högre eftersom det pågått renoveringar här. Ska man lita på skatteverkets uppgifter, så borde kåken vara värd någonstans kring 3,2 miljoner. Detta ger en belåningsgrad på cirka 60%. Tyvärr tar jag gärna de där uppgifterna med en nypa salt, då de är ungefär lika sanningsenliga och verklighetsförankrade som vilken seriefigur som helst.

I dagsläget och ett tag framöver, kan det mycket väl vara så att taxeringsvärdet kommer att utgöra en större andel än 75% av värdet. Kanske för att kompensera för det antal år då taxeringsvärdet har legat en bit under 75% av värdet.

Idag är jag verkligen glad över att betala 6 000:- om året i fastighetsavgift i stället för 24 000 i fastighetsskatt...

E-post från Google Adwords

Idag har jag mottagit ett e-postmeddelande från Google Adwords där de snällt förklarar att de har fel kontokortsuppgifter på mig och att de därför har dragit in mina annonser. QUÉ?????

Dessutom hade de skickat det till en e-postadress som jag aldrig använder i samband med Google eller Blogger. Är det någon som tycker att jag ska skicka över mitt kontokortsnummer?

söndag 5 oktober 2008

Digitalpiano

Jag skulle vilja ha ett digitalpiano. Fördelarna jämfört med ett vanligt piano, är att det är något mindre och man kan använda hörlurar så att man slipper störa någon. Problemet är, att jag inte riktigt vet hur mycket jag skulle använda pianot. Det skulle säkert vara kul och jag skulle säkert spela ganska mycket i början, men sedan då. Kanske skulle barnen få upp ögonen för pianot också, men det är ändå ett rätt så stort inköp.

Jag vill gärna spela, men frågan är som sagt, hur mycket spelat skulle det bli per krona? ;-)

6 000 kronor per månad

Det är den summa vi skulle behöva amortera för att vara skuldfria före pensionen. Tanken kommer naturligtvis av att jag läste detta inlägg hos Per Penning. Nu ligger ju inte amorteringen upplagd på det sättet för ett vanligt bolån (inte för oss i alla fall). Nu amorterar vi ju lite och den kommer ju att öka med åren. Sett ur perspektivet ovan (6 000:- per månad), så känns det ju lite mastigt att ha dragit på sig ett så stort huslån. Fast å andra sidan känner jag mig inte direkt orolig heller, eftersom att jag inte har någon egentlig plan på att vara skuldfri före pensionen. Det vore ju roligt, trevligt och bra, men inte det slutliga målet.

Fast vem vet, det kan ju ändras med tiden. Det finns en hel del trevliga och mindre trevliga tankar och funderingar som har dykt upp i samband med mitt eget, men kanske framför allt med andras, ekonomibloggande. Nya tankar och nya perspektiv är väl aldrig fel och kanske kan man lära sig något på vägen.

Jag brukar tänka att man ska fatta beslut om sin ekonomi baserat på så mycket fakta som man kan. Sedan fattar man ett medvetet beslut. Det kan vara ett dumt beslut, eller fel beslut, men känner man till fakta och risker, så har man ändå valt att fatta beslutet. Omvärldsfaktorer som man inte helt kan påverka kan naturligtvis spela in, men det är också en del av spelet. Tyvärr kan fel beslut ibland få väldigt stora konsekvenser, men så är det ju med det mesta i livet.