torsdag 31 januari 2008

En sak har jag lyckats med denna månad

Eftersom denna månad i princip är slut nu, så kan jag sammanfatta med att jag inte har köpt någon tidning alls :-) Jag har ju sagt upp prenumerationen på en tidning, men jag brukar ju alltid köpa en eller flera tidningar i lösnummer också (förutom de 3-5 st jag prenumererar på). Men inte denna månad. Yippie! (Man ska vara glad för det lilla) :-)

onsdag 30 januari 2008

Fed sänker igen

Den amerikanska centralbanken väljer att sänka räntan än en gång. Inte för att det är särskilt förvånande, men jag kan inte låta bli att undra vilken påverkan det får på den svenska räntan. Det lutar väl mer åt en höjning här, än en sänkning, även om Riksbanken verkar välja att ligga still just nu.

Bostadsbubbla?

Nu har en amerikansk ekonom börjat varna för en prisbubbla på bostadsmarknaden. Artikeln finns här. Han pratar förvisso mest om USA och vissa marknader i Europa. Han är lite mer tveksam till Sverige, men helt säker kan man ju aldrig vara.

Priserna på bostäder är, enligt min mening, hutlösa. Det är inte klokt att man ska behöva lägga så mycket pengar på att bo. För fem miljoner borde man kunna få ett mindre slott, inte en medelvilla med renoveringsbehov i en förort till Stockholm.

När vi köpte hus, tyckte jag länge att vi betalade alldeles för mycket. Det kan jag fortfarande tycka, men inte om man jämför med prisutvecklingen. Numera känns det mer som om vi gjorde ett litet kap. Både om man jämför priserna nu och då.

Jag kan inte säga att jag går runt och oroar mig för att vi inte ska kunna betala våra lån. Så länge vi har jobb, så kommer det att gå. Däremot kan ju sjukdom eller arbetslöshet ställa allting på ända, beroende på hur långvarigt det blir.

måndag 28 januari 2008

Pensioner igen

Läser lite artiklar idag på e24 om pension och börjar då fundera igen. Den nya ITP-planen har en förmånsbestämd plan (födda före ett visst årtal) och en premiebestämd plan (födda efter ett visst årtal). Är det någon som har en uppfattning om vilket som egentligen är "bäst". Går det över huvud taget att säga något om det. Någon?

Klarar du dig med a-kassan?

Det är rubriker som dessa som kan få mig att rysa, men å andra sidan har jag ju redan varit där och då var svaret i alla fall JA. Det var inte roligt, men det gick. Nu vet jag iofs att vi har större utgifter, eftersom vi har billån plus att vissa priser också har höjts, men nog skulle det gå igen. Så länge en av oss får behålla jobbet i alla fall. Under en kort period skulle vi kanske klara dubbel arbetslöshet, men då blir det lite halvkritiskt i alla fall.

Länk till artikeln finner ni här. Om inkomstförsäkringen är nödvändig eller inte kan man ju alltid diskutera, men nu är den obligatorisk och ingår i fackavgiften i mitt fack, så då känns det som en mycket god idé. Man kan köpa till extra dagar också (dubbelt så lång tid om jag inte minns fel) och det har maken, men inte jag. Varför? När den tecknades hade jag inget behov av inkomstförsäkring (tjänade för lite) och sedan dess har vi inte tagit tag i och gjort någon ändring. Man måste dessutom vara med i 18 månader innan den börjar gälla, så jag vet inte jag.

torsdag 24 januari 2008

VAB är dyrt

Den här månaden har jag avdrag för VAB med mer än 5 000:- och nästa månad verkar bli ungefär likadan. Det är ju inte så mycket att orda om, för någon måste ju vara hemma när barnen är sjuka, men aj aj aj vad det svider. Jag kan ju inte påstå att jag märkte av skattesänkningen när jag tittade på lönebeskedet.

Nåja, jag ska inte vara otacksam. Jag klarar mig ändå och borde nog hitta några kronor att spara. Nu är jag ju i en "uppsägningsfas", så nu ska vi säga upp Disney Channel också. Vi betalar 39:- i månaden för en kanal som vi kanske tittar på några gånger om året.

Dessutom har jag några till tidningsprenumerationer och en bokklubb att lämna. Det gäller väl bara att inte bränna pengarna utan spara undan dem i stället. Dessutom ska vi lämna in autogiro för trängselskatten (inga fler påminnelser här inte) och för Lovefilm (ja, jag vet, inte helt nödvändigt, men något som vi unnar oss just nu) för då kostar det 20:- mindre per månad. Dessutom ska jag säga upp mitt mobilabonnemang så fort bindningstiden går ut i april.

Många bäckar små...

Beroende av bil?

Min bil är en gammal bil. Den har inte katalysator, men har ändå väldigt bra utsläppsvärden för årsmodellen (som de brukar säga på besiktningen). Den drar hysteriskt mycket bensin (tycker jag) med ett snitt på kanske 1,2-1,4 liter per mil (hyfsat korta sträckor, oftast med kall motor). Servicekostnaderna är låga. En del saker kan vi skruva själva (läs maken) medan andra saker kräver sin verkstad (tack och lov för "verksta'n runt hörnet"). Värdeminskningen är väl minimal. Den har väl tappat så mycket i värde som den kan tappa. Och nu när den dessutom har börjat rosta (på undersidan) så går den väl heller inte att sälja (annat än möjligtvis som reservdelsbil) och en bil där nästa anhalt i princip är skroten, har ju knappast något värde att tappa.

Tankarna på en ny (nyare) bil, dyker naturligtvis upp med jämna mellanrum. Då vi redan har en ny bil, så känns väl tanken på ytterligare en ny bil ganska främmande. Även om vi skulle köpa en hyfsat liten bil (kanske etanol eller diesel), så kostar ju även mindre bilar ett antal tiotusenpengar. Pengar som antingen ska läggas kontant (går ej till 100%) eller lånas.

Ett annat problem är att det är svårt att köpa en bra begagnad bil till rimligt pris, som inte blir dyr i service och underhåll.

Förutom allt ovanstående, så kan man också ställa sig frågan om vi verkligen behöver två bilar. Men varje gång som vi resonerar kring detta så kommer vi fram till att livet blir så ofantligt mycket lättare med två bilar än med en.

Jag kan tänka mig att köpa en likadan som jag har, fast nyare. Det gör dock inte kalkylen så himla mycket gladare. Fast bilar gör sällan ekonomin bättre. De är bara ytterligare ett stort, djupt, svart hål som man häller ner pengar i.

Första tidningen uppsagd

Igår, när jag satt och sorterade lite papper, så hittade jag en tidning som jag prenumererar på. Då kom jag på att jag inte borde prenumerera på den tidningen längre. Jag loggade genast in på deras sajt och sade upp tidningen. Så fort slutfakturan är betald, så borde jag "spara" in ca 56:- i månaden på den tidningen.

En klar, flera kvar ;-)

tisdag 22 januari 2008

Torsk på pensionen?

Har idag haft en genomgång av det nya pensionsavtalet. Det som ligger framför mig är nu således att välja mellan pest eller kolera. Gå in i det nya, eller ligga kvar i det gamla. Det känns nästan som ett omöjligt val. Jag känner inte heller att jag kommer att tillhöra detta avtalsområde hela livet, men då finns det tydligen inget klart om ev samordningar mellan de olika systemen och hur detta kommer att se ut. Detta kommer antagligen inte heller att vara klart innan valet ska vara gjort.

Visst är det trevligt att själv få bestämma över sina pengar, men ibland kan jag känna att det blir lite mycket som man måste ta ställning till. Det är snart ett heltidsjobb om man ska lyckas samla på sig tillräckligt med information för att kunna fatta välgrundade och bra beslut om allt som påverkar ens liv och ekonomi.

I fallet med alla olika pensionsval som man "måste" göra, så känns det lite som att hur jag än väljer så kommer jag att vara torsk på pensionen i slutänden i alla fall.

måndag 21 januari 2008

Fondresultat för 2007

Följande visade sig när årsuppgifterna idag dök upp i brevlådan. Svart på vitt fick jag läsa följande finfina siffror :-(

Fond 1: +636:- (Egen ins 1 200:-, Investerad utdelning 623:-)
Fond 2: +753:- (Investerad utdelning 60:-
Fond 3: +98:-
Fond 4: +101:- (Investerad utdelning 152:-)

Det var ju inte ens _lite_ rolig läsning. Dessutom bör man väl ta hänsyn även till förvaltningskostnaden och då blir det ju ännu värre. Jag inser att jag bara sparar i fonder och inte alls följer med i vad som händer och vad det kostar. Det kanske är dags att öppna ögonen även för detta.

söndag 20 januari 2008

Sista dagarna fram till lön

Nu är vi där igen. Det är den sista veckan före lön. Dessutom är det januari, en månad då det verkar som om väldigt många har svårt att få det att gå ihop. Jag kände mig lite orolig ett tag för egen del, men nu ser det ändå väldigt bra ut. Förutom den mängd pengar som finns kvar på lönekontot, så sitter det en sudd med "extrapengar" kvar på räkningskontot eftersom vi inte räknade ut exakt hur mycket vi var tvungna att flytta dit utan i stället flyttade över lite extra.

Resultatet är således 2 500:- extra sparat denna månad och det känns helt ok. Vi är dock alldeles för ostrukturerade i vårt sparande och skulle verkligen behöva skaffa oss en sparstrategi, både på lång och kort sikt.

Kan också konstatera att även mitt fondsparande har dykt. Det verkar som om det hade högst kurs i maj. 436:- per andel och nu står det i 340:- per andel i en av fonderna, den enda som jag månadssparar i (100:-). Det känns som en katastrofal torsk med nästan 100:- per andel i förlust på bara ett drygt halvår.

Jag börjar faktiskt bli lite sugen på att köpa aktier. Någon gång måste man ju ta första steget och depån finns ju redan. Det kanske skulle bli månadens lilla uppgift, att lära sig lite mer om aktier och börsen och därefter göra det första köpet. Februari månads mål kanske?

lördag 19 januari 2008

Ehum, hobby...

Det _kan_ vara en dålig idé att skaffa sig en ny hobby i ungefär samma veva som man försöker tänka på och dra in lite på kostnaderna. Men det har jag gjort. Utan att avslöja vad det är för hobby, så kan man väl säga att den inte behöver vara särskilt dyr, men att det egentligen går att göra av med hur mycket pengar som helst. Det är alltså en slags "förbrukningshobby". Idag gick jag förbi en affär på väg hem från jobbet. Jag behövde "komplettera" lite. Det ena ledde till det andra och jag kom naturligtvis hem med mer prylar än jag hade tänkt mig ;-) Inte fasligt mycket, men i stället för att handla för kanske 35-40:- så gick det på dryga 100.

Eftersom det är fredagen före den 20:e och jag har barn, så trillade det också in 2 200:- sköna kronor på kontot idag. Dessa försöker vi lägga undan direkt. Dels för att ha en liten buffert för t ex vinterkläder och -skor och andra lite större nödvändiga inköp, men också för att skapa ett visst mått av "antibrännskydd". Det som finns på kontot har en tendens att försvinna lite utom kontroll. Det kan vara helt ok, men det är ju både roligare och trevligare om man har en viss aning om vart pengarna tar vägen och i alla fall fattar hyfsat välgrundade beslut om vad som ska och inte ska inhandlas.

torsdag 17 januari 2008

Magiska gränser

Vid årsskiftet passerade vi två magiska gränser: mitt studielån gick ner till 0 och billånet gick under 100 000:-.

Vid nästa månadsskifte passerar makens studielån 200 000 och börjar i stället på 1, vilket känns väldigt bra. Dessutom börjar vi amortera på huslånen, vilket gör att även dessa börjar minska igen efter några år med amorteringsfritt.

Vi har nog också bestämt oss för att öka på amorteringen på billånet för att få ner kostnaderna. Dels minskar vi ju skulden snabbare och blir därmed av med lånet snabbare. Det är dessutom det lån som ligger med högst ränta just nu.

Hur vi kommer göra med övrigt sparande är fortfarande något oklart. Vårt korta buffertkonto är relativt tomt just nu och vi har som mål att alltid ha 10 000:- där, så det behöver fyllas på igen innan övrigt spar kan öka.

Lägre skatt nästa år

Det verkar som om det blir omkring 650:- mer i plånboken efter skatt nästa år för min del. Det känns väl som en trevlig tanke, även om det mesta säkert äts upp av pris- och avgiftshöjningar.

Busskortet ska höjas

620:- kostar SL-kortet idag. Snart höjs det till 690:-. Inte för att jag är förvånad på något sätt, men 70:- på ett bräde känns faktiskt lite mycket. Kvaliteten ska bli bättre. I believe it when I see it ;-)

ICA ICA ICA

Varför ska jag köpa gammalt kött dyrt för mina surt förvärvade slantar? Jag känner att jag lite har hakat upp mig angående kötthistorien, men jag tycker verkligen att det är skandal. Borde verkligen sluta handla på ICA, men vaddå, skulle det vara bättre på Coop eller? Tveksamt. Jag gillar ICA, inte Coop.

onsdag 16 januari 2008

Räntesänkning

Läser hos Aftonbladet att SBAB sänker sina räntor idag. Kikar också in på Nordea och inser att de också har sänkt sina räntor. Det känns lite som om räntan just nu beter sig på ungefär samma sätt som börsen. Upp ner upp ner upp ner upp ner osv...

Inte så konstigt iofs eftersom allt hänger ihop i det stora ekonomiska samspelet. Det är väl bara att följa vad som händer med spänning och intresse, så kanske man lär sig något nytt på kuppen.

tisdag 15 januari 2008

Rimliga kostnader enligt Konsumentverket

Att med jämna mellanrum göra en jämförelse med Konsumentverkets siffror tycker jag kan vara intressant, så varför inte så här i början på året. De nya siffrorna från Konsumentverket har dessutom kommit i dagarna, så det som vi "borde" gå runt på följer nedan:

  • Livsmedel (ej lunch) 4 060:-
  • Kläder och skor 1 930:-
  • Fritid och lek (inkl mobil) 1 500:-
  • Hygien 750:-
  • Förbrukningsvaror 240:-
  • Hemutrustning (inkl dator) 790:-
  • Media, fast telefoni, internet 840:-

Vid en första anblick kan jag då konstatera att vi ligger över på i princip alla punkter...

måndag 14 januari 2008

Sammanställning PPM

Det är inte direkt någon munter läsning att se hur PPM har utvecklats under året. Jag tillhör ju inte de mest aktiva spararna (dumt nog) och valde fonder en gång i tiden och har sedan inte bytt (korkat, jag vet).

Det är dock bättre att komma till insikt sent, än inte alls. När man väl kommit till insikt så gäller det att göra något åt det. Jag har tydligen följande 5 fonder i min PPM-portfölj:

  • Nordea Tillväxtbolagsfond +6% 2007
  • Swedbank Robur Contura +8% 2007
  • AMF Pensions Aktiefond Sverige -4% 2007
  • Folksams Aktiefond Europa +8% 2007
  • Öhman IT-fond +4% 2007

Vad gillar ni de fonderna? Dags för en omfördelning?

söndag 13 januari 2008

Liten sammanställning

Huset (exklusive försäkringar och renoveringar) 8960:-
Bilarna (exkl försäkringar, trängselskatt och viss parkering) 6388:-
Försäkringar (inklusive hus, bil, vuxen, barn) 2023:-
Telefon/TV/Internet 1211:-
Skivor/Böcker/Film/Foto 489:-
Fack/A-kassa 922:-
Barnomsorg 1498:-
Hobby/Fritid 407:-
CSN 1860:-
Tidningar 167:-

Detta är utgifter som betalats från fakturor. Tillkommer gör sådant som betalats med kort/kontant. Framför allt gäller det väl hobbykontot som borde vara högre än det ser ut ovan. Maten är inte med, eftersom den totala sammanställningen inte kommit på det kontot än och Tidningar redovisas separat eftersom jag vill se hur mycket pengar jag har eldat upp på detta. Tyvärr tillkommer det ett antal fler kronor per månad på tidningar. Detta är endast prenumerationer. Detta är en post jag har tänkt göra något åt 2008.

Här går det långsamt med sammanställningar ;-) så den totala sammanställningen dröjer. Nästa steg blir att se hur depån/fonderna/övrigt spar ökat/minskat under året.

fredag 11 januari 2008

Påminnelseavgift (igen)

Jaha, då trillade det in en ny påminnelseavgift i brevlådan idag. 70:- var den på och för dessa kronor kan man få ett kilo köttfärs i den lokala ICA-butiken. Onödigt som bara den.

Vad var det då som hade genererat denna eminenta avgift? Jo, trängselskatten förstås. Det var den första vi missat och det "roliga" i kråksången är att jag var inne och betalade trängselskatten i god tid före jul, men bara på den ena bilen. "Den andra hade vi ju inte åkt med". Grrrrrr...

Tycker ni att jag verkar slarvig???

onsdag 9 januari 2008

Tjatar om CSN ;-)

"Det finns inga uppgifter om skuld eller återkrav", står det på Min sida hos CSN. Aktuell studieskuld 0. Visst är det väl ok att njuta och vara lycklig över det? :-)

H&M?

Funderade lite förra året på att köpa lite H&M och kort därefter störtdök den. Nu har den ju sjunkit en del på sista tiden och frågan är väl om det kan vara dags att tänka lite på den (och kanske köpa också). Jag behöver dock läsa på lite mer (om börsen och aktier), så att jag i alla fall inte trampar i de värsta fällorna. Någon som har tips om var, så skriv gärna en kommentar.

tisdag 8 januari 2008

Och så var det det där med börsen också

Är det köpläge nu? Det känns som om många är eniga om att så är fallet. Då handlar det bara om att ta reda på vad man ska köpa och för hur mycket. Jag har tidigare mest varit inne på hela börsposter, men det kanske inte är helt nödvändigt. Det kanske är bättre att skapa en bred portfölj och sedan försöka månadsspara för att fylla på.

SMS-lånen

Läser här om SMS-lånen. Det känns som om det är dags för en långsammare hantering nu. Jag tycker att det är helt absurt att man kan skuldsätta sig på det sättet. Lite eftertanke vore det ju bra om man hann med. Självklart har individen ett ansvar, men människan är trots allt bara människa med alla sina fel och brister.

torsdag 3 januari 2008

Storhandling & veckomatsedel

Har idag storhandlat mat för knappt 1 700:-. Förutom att köttfärsen var slut, så borde det nu finnas mat för 10 dagar framåt. Förmodligen kommer det att behövas en liten påfyllning under dessa 10 dagar (t ex mjölk), men tanken på en veckomatsedel är inte så tokig. Den här gången känner jag att jag verkligen har kompletta middagar för ett antal dagar framöver. Normalt sett är handlingen lite mer ostrukturerad. I bästa fall finns det en lista, fast oftast utan tanke bakom, men påfallande ofta har även listan saknats.

Det här är en av de poster som jag vill försöka få lite bättre kontroll på detta år. Maten får gärna kosta, men inte helt ostrukturerat.

Budget 2008

För den som tycker att det är lite pilligt att pyssla med en budget, så kommer här några länkar till ett par artiklar där jag tycker att det finns lite användbar information. Familjebudgeten som håller, resonerar lite kring de stora ekonomiska förändringar som påverkar gemene man i och med inträdet i 2008. Så här gör du din egen budget visar lite vad som kan vara bra att tänka på i budgetarbetet för året. Här finns också en .pdf-fil med en budgetmall.

Mobiltelefoni

Dum som jag är, så tecknade jag ett 24-månaders abonnemang hos Telenor för snart två år sedan. Jag "fick" en fin telefon och jag betalar 228:- i månaden. 199:- för telefonin och 29:- för fria SMS. Jag ringer för väldigt liten summa varje månad och skickar kanske 10 SMS (och då nästan bara för att det är "fritt"). Ett litet ord dyker upp i huvudet: looooooooser!!!

I april går mitt abonnemang ut. Antingen blir det ett kontantkort, eller ett "billigt" abonnemang. Det tråkiga är ju att telefonen är trist och tråkig och att det bara är de dyra abonnemangen som "sponsrar" en ny telefon. Undrar varför??? ;-)

Men det är ju alltid trevligt när man kan hitta en onödig kostnad. Det trista är väl att den har varit onödig de senaste 20 månaderna.

onsdag 2 januari 2008

Ett säkert spartips ;-)

Lite Off Topic, men om du funderar på att byta ut Windows XP mot Vista, så stoppa tillbaka pengarna i plånboken och låt bli. Förutom att du slipper en utgift, så kommer du att spara massor med tid och oändligt med irritation.

Numera går det väl knappt att köpa en ny dator utan Vista, men om du har möjlighet att välja bort Vista och välja XP i stället, så välj det senare.

tisdag 1 januari 2008

Första dagen 2008

Har idag ägnat en del av dagen åt att summera och räkna på 2007 års siffror. Förutom det tidigare nämnda, nu slutbetalda CSN-lånet, så har jag även konstaterat att billånet har passerat 100 000-kronorsgränsen. Det känns lite som en magisk gräns.

Ett lån som inte har minskat under året, är huslånet. Det känns lite både och. Amortera är trevligt, eftersom man ser att skulden minskar. Men när man samtidigt lägger väldigt mycket pengar på att renovera och t o m kommer att öka skulden, så känns det inte lika motiverande att amortera samtidigt. 2008 kommer dock att innebära att vi amorterar på huslånen, eftersom det ligger i den ursprungliga planen. Att använda sparade pengar till renovering, kan man ju också se som en slags amortering (i alla fall om man har lite fantasi). Ett lån man inte behöver ta, kan man ju säga att man amorterat på i förväg :-) Eller är det att tänja lite för mycket på begreppen? ;-)

Hur som helst, så känns det skönt att se när siffrorna trillar på plats, även om man kanske kan bli lite chockad när man lägger ihop vissa kostnader som man har haft under året. Parkeringskostnader på mer än 600 :- per månad är en sådan post som får hakan att trilla ner i golvet. Jag antar att trängselskatterna kan ge en liknande haka när de väl är summerade.

Det faktum att jag blir lite förvånad, är väl ett tecken på att jag har för lite koll. Trots det så känns det som om jag har koll. En falsk känsla?